SVENSKA MUSKLUBBEN

SVEMUS

FAQ Avel

Jag skulle vilja ha tips på några bra hemsidor med bilder på olika färger och typer på möss!
SV: Finska Musklubben, AFRMA, SVEMUS Standard (när den är uppdaterad med foton)

När jag räknade ungarna i min första kull några dagar efter att de fötts, var de sju. Nu är de TRE! Vad har jag gjort för fel? Jag kanske har utfodrat för lite eller för fel och de ätit upp ungarna? Eller är det för att hanen är kvar i buren?
SV: Beklagar verkligen, men det är tyvärr sådant som kan hända i en muskull.....
Det kan bero på flera orsaker
·       att honan har fått för lite näringsrik mat
·       att något var fel på ungarna
·       att något är fel på honan, t ex sjukdom som gör att hon inte klarar att föda upp ungarna
·       att honan är stressad eller otrygg och blivit störd
Hanen brukar inte vara ett störande moment, de brukar hjälpa till, inte ställa till problem. Däremot kan du nog räkna med ytterligare en kull om tjugo dar...
Dräktiga och digivande honor behöver fri tillgång på foder. Gärna proteintillskott, t ex kattorrfoder, rå köttfärs, lax eller dyligt. Variera kosten och se till att hon aldrig står utan mat - hon behöver extra energi nu.

Nu har bebisarna kommit! Dom är ju pytte små.=) Jag har inte kollat hur många dom är, tänk om dom blir ihjäl bitna. Kan jag kolla dom tror ni? Jag har ju ingen anning om hur man gör. Kram/Eva
SV: Hej och grattis till bebisarna. Om det är din första kull rekommenderar jag att du väntar några dagar tills du tittar närmare. Se till att honan får ordentligt med mat morgon och kväll. Ex ris, pasta, ärtor, majs, mild fullkorsvälling, majsvälling, äppelgröt. Hon är behov av extra näring för att kunna föda upp sina små. Lycka till Mvh Eva H

Det är första gången jag ska ha muskull, har ni några tips?
Se till att ge honan mycket och varierad mat. Extra ranson av kött och kalk så att honan får mycket ork, inte äter upp ungarna samt ungarna blir starka och får bra skelett.

Jag har flera honor i samma bur som skall få smått. Kan jag sära honorna så jag vet vem som är mor till vem, och kan jag sedan sätta ihop honorna igen?
Det brukar gå bra med flera honor i samma bur fast en hona får en kull. Musen är ett socialt djur (honor i vart fall) När flera honor bor tillsammans bruka de hjälpa varandra med barnen. Vad som kan hända är att båda honorna får för sig att just hon skall ta hand om ungarna själv. Vad som då händer är att bägge honorna börjar bära barnen från sin konkurrents bo till sitt eget, och detta kan slita ut honorna samt leda till slagsmål, om detta inträffar sära på honorna och ge barnen till den biologiska modern.

Självklart är det en bra metod att sära på dem så att du vet vem som är mamma till vilka ungar.

Hur gör man för att bli registrerad uppfödare?
Information om det kan du finna här

Kan man städa buren när musen har ungar?
Det beror på hur van din mus är vid din närvaro, och hur stressad hon verkar vara i allmänhet. Det kan fungera, men säkrast är att lämna boet orört. Om ungarna är små finns risken att hon känner sig störd och äter upp ungarna.

Skall man låta en dräktig hona gå med andra honor eller skall hon vara ensam?
Om honorna har varit burkompisar under en längre tid så kommer de troligtvis att hjälpas åt med ungarna. Det kan nog vara skönt för mamman att få lite hjälp. Har du flera honor som är dräktiga kommer du dock inte kunna veta vilka ungar som tillhör vilken hona när de nedkommit.

När skall man dela upp bebisarna efter kön?
Efter fyra, och före fem veckors ålder.

Kan jag sätta ihop en gammal hona med en hane utan att riskera att hon blir gravid?
Det går inte att veta om mushonan fortfarande är fertil eller inte. Kullarna brukar inte bli så stora när honan är gammal, men risken finns att honan inte klarar av graviditeten eller födseln.

Min mus fick ungar, men sedan dog hon. Hur skall jag få ungarna att överleva?
Det bästa är om du kan hitta en hona i närheten som fått ungar och fortfarande diar. Det brukar gå bra att få en annan hona att adoptera ungar. I annat fall är det matning som gäller, men hur väl man lyckas med det beror på ungarnas ålder. Ju äldre de är desto större chans att man lyckas. Ungar som hunnit bli ett par veckor kan man först mata med välling, och vid 3-4 veckor börja med barnmat. Ungarna behöver extra värme som tillförs t.ex. med en värmedyna. Om de inte börjat dricka själva måste man ge dem vatten med pipett.

Går det att se på mina tre veckor gamla ungar om det är honor eller hanar?
Håll två bebbar upp och ner i försiktigt i handen, honorna har kortare avstånd än hanarna mellan anus och genitalier. Så fort du är säker på kön, t.ex. genom att du ser att pungen börjat utvecklas bör du dela på ungarna så att de inte parar sig med varandra eller med föräldrarna. Detta måste ske före 5 veckors ålder. I faktaböcker om möss, som du kan köpa via Svemus, så finns det oftast beskrivande tecknigar som är väldigt tydliga och bra.

Jag har satt ihop en hona och en hane, och när honan blev tjock flyttade jag henne till en annan bur. Men det kom aldrig några ungar, varför?
Bland annat skulle det kunna bero på att
1. Antingen var din hona inte dräktig utan blev tjockare ett kort tag.
2. Hon kan ha varit skendräktig (ett "hormonellt beteende"), d.v.s. kroppen tror att den är dräktig och honan blir tjock, vissa honor får t o m mjölk och då ser det ut som om hon verkligen är dräktig, men när dagen för beräknad förlossning kommer så är honan oftast lika smal igen.
3. Hon kan ha varit dräktig och sedan kan kroppen av någon anledning ha resorberat fostren själv dvs en "tillbakabildning av fostren", fostren "försvinner i kroppen" som tar hand om det. Även tidig eller sen abort av fostren kan ha skett utan att blodspår behöver synas så tydligt i buren.
4. Hon kan ha varit dräktig och fött ungar utan att du sett något och sedan har hon ätit upp dem av någon anledning. Det behöver inte finnas några spår av detta om honan städat noga.
    
Så länge din mushona mår bra, så är det ingen risk att hon fått problem med graviditeten. Skulle hon inte ha fått ut sina ungar så blir det problem och honan dör oftast rätt snart om inte hjälp fås av veterinär. Oftast blir det tyvärr också komplikationer trots veterinärhjälp.

 

Innan du registrerar dig som medlem här ovan, var vänlig läs igenom denna text!

AKTUELLT

Valborgsutställning i Karskoga 28 April!

Resultaten för Årets Mus och Årsmötesårotokoll finns nu att läsa i Senaste Nytt!

Hemsidan ser konstig ut!
Vi håller på att byta hemsidevärd och därför fungerar inte en del bilder och länkar på hemsidan för tillfället.

Problem med "Senaste Nytt"
SVEMUS hemsida har i nuläget ett problem med "Senaste nytt".

NYHETER


Ger oss 4% rabatt på alla musrelaterade varor!

Facebook-gilla!