SVENSKA MUSKLUBBEN

SVEMUS

FAQ Allmänt


Kan man ha möss och katt samtidigt?
Man kan ha katt och mus samtidigt, men när man inte är hemma så är det bra att kunna stänga in mössen så att inte katten hittar på något, för det kommer den med största trolighet att göra förr eller senare. Man får också se till att katten inte stressar mössen genom att ständigt vaka över dem el. liknnande.

Min zooaffär säljer dansmöss? Vad är det?
Det är väldigt vanligt att tammöss felaktigt kallas dansmöss. En dansmus har ett medfött ärftligt fel på balanssinnet vilket yttrar sig i att den står och gungar eller springer runt i cirklar. En liknande sjukdom finns hos människor och kallas då Huntingtons sjukdom. Några dansmöss bör det alltså rimligen inte finnas på några zooaffärer i Sverige.

Kan man ha musen i koppel?
Möss har en kropp som är anpassad för att kunna klämma sig igenom små hål. Där skallen går igenom går oftast också hela kroppen igenom. Att använda koppel kan alltså bli väldigt svårt, men kanske gå, under förutsättning att musen är under ständig övervakning. Att rekomendera är däremot en rymningssäker bur, med gallerbotten, som du kan använda utomhus under varma sommardagar. Se dock till att inte något rovdjur kan komma åt dem, att de inte står i direkt solljus utan skugga samt att de inte blir för kalla.

Har ni någon information om afrikansk minimus?
Vi har på Svemus ingen sådan information idag, men om du söker i någon sökmotor så kan du hitta information. Sök på "African Pygmy Mouse" eller det latinska namnet "Mus minutoides".

Kan man ha möss utomhus?
Nej, det är troligtvis inte att rekomendera då möss är känsliga för fukt och drag.

Vad är det för skillnad på en svensk-typad och en engelsk-typad mus?
Du kan läsa om detta här.

Vad har min mus för färg?
Det kan vara svårt att avgöra vilken färg en mus har bara genom att titta på en bild. Det lättaste är att du kikar igenom Svemus standard, där det finns bildexempel på de vanligaste färgerna.

Är möss allergi- och astmaframkallande?
Det är svårt att säga om just du kommer att reagera på möss. Man kan vara allergisk mot salivet, mjället i håren, lukten, burströet, bomaterialet et.c.

Det man kan göra är att pröva att låna ett djur för en tid och se vad som händer, då kan man alltid lämna tillbaka om allergi uppstår.

 

Innan du registrerar dig som medlem här ovan, var vänlig läs igenom denna text!

AKTUELLT

Valborgsutställning i Karskoga 28 April!

Resultaten för Årets Mus och Årsmötesårotokoll finns nu att läsa i Senaste Nytt!

Hemsidan ser konstig ut!
Vi håller på att byta hemsidevärd och därför fungerar inte en del bilder och länkar på hemsidan för tillfället.

Problem med "Senaste Nytt"
SVEMUS hemsida har i nuläget ett problem med "Senaste nytt".

NYHETER


Ger oss 4% rabatt på alla musrelaterade varor!

Facebook-gilla!